Speelsters en ouders

Volleybal in club- en competitieverband vergt veel inspanningen: van het bestuur, de trainers, de bonden, officials, sponsors en ook van de speelsters zelf. Zij doen dit vrijwillig, met hart en ziel en de meesten zonder financiële vergoeding. In ruil vraagt de club een tegenprestatie van speelsters en ouders: jouw engagement en respect.

Volleybal is een teamsport. Je medespeelsters rekenen op jou, zoals jij op hen rekent. Wees een teamspeler en respecteer altijd de gemaakte afspraken.

Respecteer je club en je sport

Wanneer je kiest om lid te worden van DAVOZ, kies er dan ook voor om een betrokken lid te zijn. De club doet grote inspanningen om jou te kunnen laten volleyballen. Het is fijn voor alle betrokkenen als je ook zelf net dat beetje extra doet om je club vooruit te helpen.

Vertoon een gezonde sportieve ambitie, sportiviteit en respect, bij wedstrijden maar ook op training en bij andere gelegenheden waar je de club vertegenwoordigt.

  • Geef alles op het terrein. Geef blijk van een stevige winnaarsmentaliteit maar op een sportieve manier. Supporteren doe je op een positieve manier, vóór je eigen ploeg, en niet tégen de tegenstander.
  • Ken de spelregels. Je vindt de Internationale Volleybalregels en het competitiereglement op de website van Volley Vlaanderen en Volley West-Vlaanderen.
  • Aanvaard de beslissingen van de wedstrijdleiding. Ook scheidsrechters zijn mensen met maar twee ogen, die fouten kunnen maken. Bedenk: het gebeurt bijna nooit dat een scheidsrechter meer fouten maakt dan de speelsters. Bij twijfel mag enkel de spelkapitein uitleg vragen aan de scheidsrechter.
  • Reageer als speelster nooit op het publiek of op provocaties van de tegenstrever. Wees enkel bezig met je eigen wedstrijd. Negatieve uitlatingen vanwege speelsters en supporters zijn uit den boze, zowel tegenover teamgenoten, tegenstanders, wedstrijdleiding en supporters.
  • Win waardig en verlies waardig. Begroet voor en na de wedstrijd de scheidsrechter(s), de tegenstander en het publiek op een respectvolle, sportieve manier en met opgeheven hoofd, ook na een nederlaag.

Gebruik de juiste uitrusting

  • Sportkledij en -schoenen zijn vanzelfsprekend op trainingen en wedstrijden. Je beslist zelf of kniebeschermers en armstukken zinvol zijn. De wedstrijdtenues mogen niet worden gebruikt voor trainingen.
  • Draag je een bril? Zorg liefst voor een stevige sportbril. De verzekering vergoedt geen schade aan brillen.
  • Lange haren bind je tijdens trainingen en wedstrijden best samen, zodat ze je niet hinderen tijdens het spelen.
  • Armbanden, kettingen, ringen, horloges, piercings, … maken géén deel uit van de sportuitrusting en zijn in het volleybal zelfs verboden wanneer er een risico bestaat dat ze blessures veroorzaken bij jezelf of bij andere speelsters. Vermijd om ze te dragen tijdens trainingen en wedstrijden. Trainers en scheidsrechters kunnen beslissen dat ze moeten worden uitgedaan. Club en trainers zijn niet aansprakelijk voor blessures veroorzaakt door dergelijke accessoires.
  • Sponsors leggen een pak centen op tafel om jou in een mooie en passende outfit te laten spelen. Draag zorg voor je wedstrijdtruitje en -broekje en gebruik ze alleen tijdens wedstrijden. Op die manier kan de wedstrijduitrusting netjes de voorziene drie jaar blijven meegaan.
  • Het wedstrijdtenue blijft eigendom van de club. Jeugdspeelsters leveren het gekregen truitje en broekje na het seizoen weer in. Seniorenspeelsters kunnen de uitrusting bijhouden tot zij de club verlaten (als speelster).
  • Heb je een DAVOZ-sweater? Draag die dan om naar de wedstrijd te komen en ook na de wedstrijd. Zo zijn we als club herkenbaar en brengen we onze sponsors ook wat meer in beeld.
  • We vragen je ook om bij wedstrijden geen gesponsorde kledij of uitrusting te gebruiken die niet via DAVOZ is voorzien. We regelen sponsoring op clubniveau en niet op teamniveau om sponsors een gelijkwaardige return te geven voor een gelijkwaardige inbreng.

Draag zorg voor jouw spullen en het sportmateriaal

  • Wanneer de kleedkamer niet op slot kan, houd je best je sporttas met je spullen bij. Verzamel de tassen van het team bij het terrein op een plek in het zicht waar ze het spel niet hinderen en geen onveilige situaties creëren. De club is niet aansprakelijk bij verlies of diefstal.
  • Houd de bank netjes tijdens wedstrijden. Op de bank zijn alleen speelsters en stafleden toegelaten, geen kledij of drinkflessen. Bewaar die tijdens de wedstrijd achter de bank op een plek waar ze geen risico vormen, ook niet wanneer tijdens de wedstrijd al eens speciale maneuvers nodig zijn om een moeilijke bal terug te halen. Afval hoort in de juiste vuilnisbak.

Help de club om de financiën in de zwarte cijfers te houden.

  • Ken je een onderneming die de club of het volleybal in het algemeen een warm hart toedraagt en misschien wil sponsoren? Laat dat gerust weten aan het bestuur. We hebben elk jaar heel wat centen nodig voor materiaal, trainers, huur van de zalen, wedstrijden…
  • Werk mee aan verkoopacties van de club. Om een volleybalseizoen financieel rond te krijgen, zijn heel wat middelen nodig. Ondanks de sponsorinkomsten blijven een aantal verkoopacties noodzakelijk.
  • Moet je iets betalen aan de club (bv. lidgeld), betaal dan op tijd. Lukt het even niet? Neem contact op met het bestuur om afspraken te maken over latere of gespreide betaling. Uiteraard behandelen we dergelijke vragen met de grootste vertrouwelijkheid.

Zet je dat extra stapje?

  • Geen team zonder coach. De juiste trainers vinden is een van de moeilijkste taken voor het bestuur maar misschien hebben we onze toekomstige toptrainer al in eigen rangen. Kun je het goed uitleggen en kun je wel overweg met een groep jongedames? Dan ben jij misschien wel onze volgende toptrainer!
  • Geen wedstrijd zonder scheidsrechter. Het lijkt een beetje ondankbaar, hoog en droog op de scheidsrechterstoel, maar als ref ben je wel onmisbaar. Voor jeugd- en reservenwedstrijden moet de club zelf voor een scheidsrechter zorgen. Misschien wil jij het wel eens proberen? De club is ook verplicht om minstens twee officiële scheidsrechters te hebben om competitiewedstrijden te fluiten. Vers bloed is altijd welkom.
  • Geen club zonder helpende handen. Vooral op thuiswedstrijddagen maar ook op andere momenten kunnen we extra handen gebruiken om alles goed te laten verlopen. Wil je wel eens een shift achter de bar doen, de terreinen helpen klaarzetten of een ander werkje helpen opknappen?

Zie je het zitten om coach, scheidsrechter of vrijwilliger bij DAVOZ te worden? Neem gerust contact op met een bestuurslid. We zullen je eeuwig dankbaar zijn.

Wees een teamplayer

Wees altijd aanwezig

  • Volleybal is een teamsport waarbij  het team steeds op jou rekent. De trainer steekt veel tijd in het voorbereiden van trainingen en wedstrijden. Als speelsters onverwacht afwezig zijn, valt heel die voorbereiding al snel in duigen, met frustratie, improvisatie en slechte trainingen of wedstrijden tot gevolg. Niet fijn voor de rest van het team.
    Afwezig op training? Houd er rekening mee dat de club aan trainers vraagt om bij wedstrijdselectie en opstelling evenveel rekening te houden met inzet als met kwaliteit.
  • Aanwezig zijn betekent ook dat je er mentaal bij bent. Zet als speelster je gsm uit en je zorgen opzij tijdens trainingen en wedstrijden zodat je je volledig kunt focussen.
  • Ben je geblesseerd of eens niet geselecteerd? Je maakt wel nog steeds deel uit van het team. Probeer daarom zoveel mogelijk aanwezig te zijn op wedstrijden om je team aan te moedigen.
  • Komt er toch eens iets tussen, laat dat dan zo snel mogelijk weten aan de trainer via de afgesproken kanalen (bellen, een sms, via de Whatsapp-groep, …). Wacht niet tot vlak voor de training of wedstrijd, zodat de trainer rekening kan houden met je afwezigheid. Is er echt op het laatste moment een probleem, bel dan even.
  • We nodigen ouders uit om massaal aanwezig te zijn op wedstrijden om het team aan te moedigen. Voor- en achteraf samen iets drinken en carpoolen bij verplaatsingen versterken de teamband.

Wees altijd op tijd, voor trainingen, wedstrijden, vergaderingen, …

  • Op training: wees minstens 5 minuten voor het startuur helemaal klaar in sportuitrusting. Toiletbezoek, intapen, andere voorbereidingen zijn tegen dan allemaal achter de rug.
  • Voor de wedstrijd: wees minstens 30 minuten voor het startuur helemaal klaar voor de opwarming, in wedstrijdtenue en met alle voorbereidingen achter de rug. Bij wedstrijden op verplaatsing spreekt de trainer met het team af waar en wanneer te verzamelen voor vertrek. Heb je een goede reden om rechtstreeks naar een uitwedstrijd te rijden? Bespreek dit dan met de trainer.

Wees altijd sportief

  • De trainer bepaalt de wedstrijdselectie en opstellingen en houdt daarbij rekening met inzet, wedstrijdomstandigheden, vaardigheden en speelkansen. Begin je op de bank of word je vervangen? Laat het niet aan je hart komen en blijf je team op een positieve manier aanmoedigen. Wees op elk moment klaar om in te vallen wanneer het team je nodig heeft.
  • In een teamsport als volleybal win je samen en verlies je samen. Aanvaard dat je zelf, je medespeelsters en je trainer niet perfect zijn en een slecht moment of zelfs een slechte dag kunnen hebben. Blijf elkaar aanmoedigen, steun en help elkaar, op en naast het terrein.

Zorg voor jezelf

Het laatste onderdeeltje van dit hoofdstuk maar zeker niet het minst belangrijke: zorg voor je eigen lichaam en geest, je gezondheid, welzijn en veiligheid.

Iedereen leeft natuurlijk haar of zijn eigen leven, maar je fysieke gezondheid is belangrijk. Verzorg je goed en wees fit voor wedstrijden en trainingen.

  • Warm goed op voor trainingen en wedstrijden. Dat is de beste manier om blessures te vermijden.
  • Draag tijdens het sporten geen juwelen of accessoires waarmee je jezelf of anderen zou kunnen blesseren. Volg de instructies van trainer en/of scheidsrechter wanneer zij vragen om dergelijke accessoires uit te doen.
  • Raak je tijdens de training of wedstrijd toch geblesseerd? Laat het onmiddellijk aan de trainer weten. Forceer je niet – en laat je niet forceren – om verder te spelen zodat je ergere, langduriger gevolgen voorkomt. Zie ook het hoofdstuk Verzekering.
  • Ben je buiten het volleybal geblesseerd geraakt of moet je voor langere tijd revalideren? Breng zo snel mogelijk je trainer op de hoogte. Ook in dit geval geldt uiteraard: forceer je niet. Gezondheid gaat boven alles.
  • Tijdens de trainingen en wedstrijden zijn enkel water en sportdrank toegelaten. In eigen zaal kan er steeds drinkwater worden ‘getapt’ in de materiaalberging. Ook op verplaatsing zijn meestal waterfonteintjes beschikbaar maar houd er rekening mee dat dat niet altijd het geval is.
  • Snoepen en kauwgum kauwen tijdens het sporten zijn uit den boze. Sportvoeding (bv. een stukje banaan) tijdens een rustpauze kan natuurlijk wel maar overdrijf niet.
  • Je coach en teamgenoten rekenen op jou voor trainingen en wedstrijden. Wees fit en uitgeslapen.
  • Uiteraard accepteren we niet dat je tijdens trainingen en wedstrijden onder invloed bent van alcohol of illegale drugs. Denk eraan dat je een voorbeeld bent voor jongere speelsters. Illegale drugs gebruiken of verhandelen tijdens of naar aanleiding van activiteiten van de club kunnen leiden tot onmiddellijke uitsluiting uit de club.

Sporten in club-, team- en competitieverband brengt onvermijdelijk een zekere prestatiedruk met zich mee. Mentaal welbevinden is dus net zo belangrijk als fysieke paraatheid.

  • Sta altijd met een positieve ingesteldheid op het terrein. Coach je medespeelsters op een stimulerende manier.
  • Medespeelsters afbreken of denigrerend behandelen is not done. Pesten is onaanvaardbaar.
  • Trek je niets aan van en reageer niet op provocaties of intimidatie vanwege de tegenstander of het publiek. Blijf in je eigen spel. Blijf zelf ook steeds sportief.
  • Heb je het lastig, probeer dat dan met de trainer te bespreken om te zien wat de beste oplossing kan zijn om zowel jezelf als het team te beschermen en vooruit te helpen.
  • Raak je er niet uit, dan kun je contact nemen met de teambegeleider of met een van onze vertrouwenspersonen.

Het is niet ondenkbaar dat er in een groep conflicten ontstaan, met een medespeelster, met de coach of iemand anders uit de club.

  • Heb je een probleem met iets wat een teamgenoot of de coach doet of zegt tijdens de wedstrijd of de training, ga er dan niet onmiddellijk op in. Laat het team niet in de steek door een conflict te laten escaleren.
  • Probeer zo snel mogelijk na de training of na de wedstrijd het conflict onderling open en eerlijk te bespreken. Misschien is wat er in het vuur van het spel gebeurde, niet zo bedoeld, of is er een begrijpelijke verklaring. Laat het probleem ook niet sluimeren. Hoe sneller er een oplossing komt, hoe beter voor de betrokkenen én het team.
  • Als het niet lukt om onderling een oplossing te vinden, schakel dan de trainer in.
  • Is het conflict met de trainer, of geraken jullie er niet uit, vraag dan aan de teambegeleider om te helpen.
  • Lukt het nog niet, neem dan contact op met een van onze vertrouwenspersonen. 
  • Ontstaat er een breder probleem binnen de spelersgroep of tussen de spelersgroep en de trainer, dan rekenen we op de teamkapitein om het voortouw te nemen en het probleem bespreekbaar te maken, in eerste instantie onderling en met de trainer. Helpt het niet? Vraag hulp aan de teambegeleider of een van onze vertrouwenspersonen. Ook hier geldt: laat het probleem niet sluimeren.